Rauhankyyhky.

Antisemitismi, antisionismi ja Israel

Tämä on pääkirjoitus Vartijan vuoden 2023 ensimmäiseen pdf-numeroon Israel/Palestiina. Pääkirjoituksen lopussa on ohje pdf-numeroiden sähköpostilistalle liittymiseksi.

Vartijassa on joulukuun 2022 puolivälistä lähtien käyty intensiivistä keskustelua antisemitismistä, antisionismista ja Israelista. Keskustelun käynnisti dosentti André Swanströmin kannanotto ns. tapaus Kiasmaan. Puheenvuoroja käyttivät myös professori Hannu Juusola, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Timo R. Stewart, dosentti Matti Myllykoski ja väitöskirjatutkija Anna-Liisa Rafael. Lähes kaikki keskustelupuheenvuorot ovat mukana käsillä olevassa Vartijan teemanumerossa, enkä ryhdy niitä tässä referoimaan.

Eräs ystäväni sanoi, että Vartija on ainoita foorumeja, jossa tällaista keskustelua Suomessa voi käydä ja jossa erilaiset kannat saavat tasapuolisesti näkyvyyttä. Tämä onkin tavoitteemme, ja aihepiiriä koskevat kirjoitukset ovat edelleen tervetulleita. Kuten lukija huomaa, kirjoittajien käsitykset eräistä seikoista ovat varsin erilaisia. Tällaisia ovat esimerkiksi kysymykset antisemitismin määritelmästä, antisionismin ja antisemitismin suhteesta, Israelin palestiinalaispolitiikan arvostelusta ja kolonialismista Lähi-idän kontekstissa. Emme kuvittele, että Vartijassa käyty keskustelu pystyisi ratkaisemaan näitä kysymyksiä, mutta se voi kuitenkin parhaassa tapauksessa toimia silmienavaajana ja ymmärryksen lisääjänä.

Monille suomalaisille Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti on hämmentävää seurattavaa. Toisille taas tuntuu olevan aivan selvää, kumpi puoli on pääsyyllinen. Suomessa on hyvä silti muistaa se, että Israelissa esimerkiksi nykyisen hallituksen kova linja palestiinalaisten suhteen ei saa kansalaisten yksimielistä kannatusta, vaan Israelissa toimii vahva poliittinen oppositio. Samoin palestiinalaisten keskuudessa ei rakettien ampuminen Israeliin saa varauksetonta kannatusta. Kummallakin taholla on vilpitöntä halua elää rauhassa, ja sitä olisi ulkoa päin tuettava mahdollisuuksien mukaan. Näitä pyrkimyksiä ja niitä edistäviä ihmisiä meidän olisi hyvä tuntea paremmin.

***

Liity Vartijan sähköpostilistalle!

Ilmoita sähköpostiosoitteesi meille (matti.myllykoski@helsinki.fi), ja saat Vartijan e-lehden uudet numerot pdf-muodossa heti, kun ne ilmestyvät. Lisäksi saat tietoa e-kirjoista ja tulevista tapahtumista. Listalla oleminen ei maksa sinulle mitään eikä velvoita sinua mihinkään. Voit myös ilmoittaa jääväsi siltä pois milloin haluat.

Artikkelikuva: Rauhankyyhkypatsas Loméssa, Togossa. Kuva: Jeff Attaway, Abuja, Nigeria. Wikipedia.


Avatar photo

About

Mikko Ketola (s. 1963) on kirkkohistorian yliopistonlehtori ja dosentti Helsingin yliopistossa. Vartijan päätoimittajana hän on toiminut vuodesta 2010 lähtien. Lue lisää


© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2020.