Kristittyjen tilanne Irakissa on heikentynyt dramaattisesti siitä lähtien, kun Yhdysvallat aloitti siellä sodan 2003. Kun silloin Irakissa oli vielä noin miljoona kristittyä, heitä on arvioitu nykyään olevan 300 000 tai vähemmän. Islamilaisen valtion tai ISIS:n brutaali toiminta on kiihdyttänyt irakilaisten kristittyjen maastamuuttoa viimeisten kuukausien aikana. Sain mahdollisuuden haastatella Bassam Sabria, joka toimii diakonina Pyhän Yrjön kaldealaisessa katolisessa kirkossa Bagdadissa. Tässä tehtävässä hän on yllä olevassa kuvassa, kolmantena vasemmalta. Siviiliammatiltaan Sabri on insinööri.
MK: Millainen on oma kirkkosi Bagdadissa?
Bassam Sabri: Kirkkomme ja seurakuntamme on suurin Bagdadin 20 kaldealaisesta katolisesta kirkosta. Meillä on yksi pappi ja seurakuntaneuvosto. Ennen vuotta 2003 eli Irakin sodan alkua seurakuntaan kuului noin 3 000 perhettä, mutta nyt määrä on enää ehkä 500. Mosulin tapahtumien jälkeen viime kesäkuussa perheitä siirtyi joka viikko Turkkiin tai Libanoniin. Samalla kuitenkin monet perheet ovat sitoutuneet kirkkoon eivätkä aio lähteä minnekään. Seurakunnalla on kulttuuritoimintaa, viikottaisia kokouksia naisille, kristillistä kasvatusta, raamattutunteja ja päivittäisiä perheiden rukoushetkiä.
MK: Onko kristinusko vaarassa hävitä Irakista ISIS:n ja muiden ääri-islamistien toiminnan vuoksi?
Bassam Sabri: ISIS ja Irakin al-Qaida ovat suurvaltojen työkaluja. Näillä valloilla on omat tavoitteensa Lähi-Idän alueella. Jos ne saavuttavat tavoitteensa, kristityt säilyvät mutta vain pienenä yhteisönä, sillä monet köyhät eivät voi matkustaa ja odottaa naapurimaissa. Mielipiteeni on, että jos tavoitteena on jakaa Irak kolmeen osaan, kristityt selviävät mutta eivät palaa Mosuliin. Jos tavoitteena on jotain enemmän, kristityt selviävät enää 20–50 vuotta. Toivon ja rukoilen, että niin ei käy.
MK: Voitko selittää tätä vähän enemmän?
Bassam Sabri: Kukaan ei tiedä, mitä täsmälleen tulee tapahtumaan, mutta olemme kuulleet, että Irak jaetaan kolmeen osaan: yksi osa kurdeille, yksi sunnalaisille ja yksi shiialaisille. Suunnitelman takana ovat maailman suurvallat. Kristityt ja kaikki irakilaiset tietävät asiasta, mutta he eivät halua sen tapahtuvan, sillä he osaavat elää yhdessä. Vain poliitikot haluavat sitä.
MK: Tuntuuko sinusta ja perheenjäsenistäsi, että olette hengenvaarassa joka päivä?
Bassam Sabri: Kyllä tällainen tunne on, mutta Herra suojelee meitä. Perheessäni mielipiteet ovat jakautuneet jäämisen ja poismuuton välillä. Minä en kannata muuttoa, koska meillä on täällä oma kirkkomme ja kulttuurimme ja olemme aina eläneet muslimien kanssa. Minulla on tytär, joka opiskelee insinööriksi Puolassa. Kuultuaan viime kesän tapahtumista hän pyysi meitä muuttamaan luokseen.
MK: Onko jotain, mitä länsimaiden kristityt voisivat tehdä irakilaisten kristittyjen hyväksi?
Bassam Sabri: Sitä on vaikea sanoa yksinkertaisesti, sillä jokainen haluaa jotakin erilaista: yhdet haluavat lähteä Irakista, toiset taas haluavat palata kotiinsa, toiset tarvitsevat rahaa elääkseen, tai uskoa tai kulttuuria, mutta kaikki tarvitsevat rauhaa ja turvallisuutta.
MK: Kiitos haastattelusta.