Santa Lucia. Domenico Beccafumin maalaus vuodelta 1521.

Vaaratiedote J-sanan käytöstä

Koulujen on syytä olla varuillaan tulevien vuosien joulujuhlien suhteen. Vanhat rakkaat joululaulut enkeleistä, paimenista ja seimessä olevasta Jeesus-lapsesta saattavat herättää pahennusta.

Varoittavana esimerkkinä on tuore tapaus Hämeenlinnasta, jossa uskonnonopetuksesta vapautetun lapsen vanhempi närkästyi siitä, että koulussa vieraillut esiintyjä lauloi Jeesuksesta. Tapahtumasta tehtiin ilmoitus kaupungin viranomaisille, jotka harkitsivat korvauksen maksamista lapselle.

Jeesus-sanalle uhkaa käydä kuten Jumala-sanalle Ruotsin television Lucia-ohjelmassa taannoin. Zachris Topeliuksen virressä ” Ei valtaa, kultaa, loistoa” korvattiin Jumala-sana rakkaudella. Suomenkielisessä versiossa olisi ”Luojan kunniaa” korvattava ”rakkauden” kunnialla. Muutosta on perusteltu uudistavana ja vähemmän loukkaavana.

Virren sanamuodon muutos on esimerkki maallistumisen pyromaniasta ja tähtää siihen, että kaikki se, mikä antaa perinteelle merkityksen, hävitetään.

Silläkin uhalla, että intersektionaalisuuden vartijat tuomitsevat minut uskonnollisesta holhouksesta, rohkenen väittää, että virsi menettää merkityksensä, jos Luoja korvataan rakkaudella. Kenelle virren muodossa oleva rukous osoitetaan?

J-sana on itse asiassa kiertoilmaisu jostakin, jonka lausuminen on riskialtista. Kuten kansanperinteessä sutta kutsuttiin harmaajalaksi. Onko vaarana, että Jeesus-lapsen mainitseminen johtaa vanhingonkorvausvaatimuksiin? Ja että Topeliuksen jouluvirttä pitää sensuroida ajan vaatimusten mukaan?

Suurimmalle osalle meistä – uskosta riippumatta – joululaulujen Jeesus-lapsi ja Luojan kunnia Topeliuksen virressä ovat tärkeä osa joulun sanomaa.

Artikkelikuva: Santa Lucia. Domenico Beccafumin maalaus vuodelta 1521.


Olav S. Melin.

About

Olav S. Melin on TM ja tietokirjailija. Hän on toiminut päätoimittajana Kyrkpressenissä, Svenska Kyrkans Tidningissä, Kotimaassa ja yhteiskunta- ja mediasuhteista vastaavana ajatushautomo Magmassa. Viimeisimmät kirjajulkaisut: ”Den ensamme mecenaten” Amos Andersonista 2021 ja ”Det fria ordets fyrvaktare. 250 år av svensk tidningsutgivning i Finland” 2023.


'Vaaratiedote J-sanan käytöstä' have 3 comments

  1. Avatar photo

    27.12.2024 @ 0.00 Juha

    Toisaalla on mahtavat puitteet. Katsokaa joku kerta lähetystä Pietarin kirkosta Vatikaanista. Kirkko on valtavan iso jättipatsaineen. Paavi kärräsi Jeesus nuken seimikuvaelmaan ihan pokerina. Nämä ovat asioita, jotka merkitsevät tavalliselle ihmiselle, vaikka luterilainen teologi nauraa sille röhönaurut.Seuraavana päivänä näin, kun katsojat itkivät liikutuksesta kirkon aukiolla. Suomalainenkaan ei liikutu mistään eikä mikään kosketa kivisydäntä. MUTTA ollaanhan mallioppilaita demokratiassa ( A.Stubb presidentinvaaleissa ). Ketä sekin kiinosti?

    Reply

  2. Avatar photo

    28.12.2024 @ 18.20 Kosti Vasumäki

    Intersektionaalisuus on pseudotiedettä. Todistettavasti ja akateemisesti! Tämä pseudo on vallannut paitsi yliopistot, tunkeutunut myös syvälle yhteiskunnan rakenteisiin kuten opetushallitukseen. Täten on mahdollista, että koulujen opetukseen on päässyt tätä ”uutta tietoa”, Jeesus-sanan käytöstä. – Syy on ajan henki! – Tässä ”pseudotieteen hengessä” myös Saksan perheministeri Lisa Paus lähetti joulutervehdyksen sanomatta sanaa joulu, joka myös saksalaisissa on herättänyt hämmennystä. Ei oopiumia kansalle jouluna 2024!

    Reply

  3. Avatar photo

    3.1.2025 @ 21.50 Timo Laine

    Jes. There must be some kind of life outside of pan-lutherian pubble. About 8 billions. How nice!

    Reply


Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2020.